De grote misvatting over het mobile web

We hebben verkeerde aannames over het gebruik van het mobile web. We beschouwen het nog steeds als aanvulling op het ‘desktop internet’. We gaan er vanuit dat mobiel internetgebruik (bijna) altijd een onderweg-context heeft met onderweg-doelen. De realiteit: de mobiele context bestaat niet.

Ik trap een open deur in als ik zeg dat het online landschap de afgelopen jaren gigantisch is veranderd. Het web is niet alleen meer toegankelijk via desktop, maar via tal van devices. De iPad kwam pas in 2010 op de markt, en nu al verwacht men dat in 2013 meer tablets dan pc’s verkocht worden. Een andere verwachting is dat dit jaar voor het eerst meer internetverkeer via mobiel dan via desktop zal plaatsvinden. En dat gaat de komende jaren alleen nog maar meer worden, als ook onze auto’s en koelkasten connected worden. Tot zover niets nieuws.

De grote misvatting zit hem in onze verkeerde aannames over het gebruik van het mobile web. We beschouwen mobiel internet nog steeds als aanvulling op het desktop internet. We gaan er vanuit dat mobiel internetgebruik (bijna) altijd een onderweg-context heeft met onderweg-doelen. Herken je deze uitspraken?

 • “Niemand gaat dit ooit op zijn mobiel opzoeken.”
 • “Het is volstrekt niet logisch dat gebruikers dat allemaal gaan lezen op hun mobiel.”
 • “Mensen kunnen dit formulier toch veel beter invullen op hun desktop pc?”

Dus wordt er vaak een mobiele site als  ‘lite’ versie van de desktopwebsite gemaakt, gefocust op transactionele taken en met nauwelijks content.

De realiteit

 • Adverteerders communiceren hun URL via tv-commercials en op billboards. 86% van de mensen gebruikt mobiel internet tijdens het televisiekijken. Veel grote adverteerders hebben geen mobiele site.
 • 30% van de zoekopdrachten naar restaurants komt van mobiel. De meeste restaurantwebsites zijn gruwelijk onbruikbaar via mobiel: Flash, menu’s in PDF, enzovoorts.
 • 33% van de mensen gebruikt zijn mobiel in een winkel voor productresearch. 66% gebruikt zijn mobiel om te ‘pre-shoppen’. Hoe reageren retailers? Die maken mobiele e-commerce sites, maar laten veel relevante productinformatie weg.
 • 15% van de zoekopdrachten naar financiële en verzekeringscontent komt van mobiel. De meeste banken bieden mobiel vooral internetbankieren, locaties van kantoren en pinautomaten en contactinformatie aan.
 • 77% van mobiele zoekopdrachten vindt thuis of op werk plaats.
 • 39% van de mensen gebruikt mobiel internet op de wc. (Dus 60% liegt)
Kijken we naar demografische gegevens (Pew Research, USA, 2012), dan zien we dat:
 • 31% van alle mensen met mobiel internet benadert het web primair via mobiel. Dit geldt ook voor 51% van afro-amerikanen, 45% van de 18-29 jarigen en veel van de mensen met lage opleiding en/of laag inkomen.
 • 62% van 18-24 jarigen een smartphone heeft. 42% zegt zelden een desktop pc (“mijn vaders computer”) te gebruiken.
 • 60% van mensen met een inkomen onder $25.000 heeft thuis geen computer. Maar veel hebben wel een smartphone met internet.

“If your information is not available on small screen, it doesn’t exist for all the people that rely on their mobile phones for access.”

Pew Research

De mobiele context bestaat niet. Mobiel is niet synoniem voor onderweg. Schermgrootte is geen context. Mobiel, tablet en desktop lopen door elkaar heen. 90% van de mensen start een taak op het ene apparaat en voltooit de taak op een ander apparaat. Tiffany & Co heeft ontdekt dat mensen diamanten kopen via hun mobiel. eBay verkoopt wekelijks 2 Ferrari’s via mobiel. Sommige mensen vullen complexe formulieren in op hun mobiel.

Conclusie: contentpariteit

“Quit thinking you can just guess what subset of content a ‘mobile user’ wants. You’re going to guess wrong.”

Karen McGrane

“You don’t get to decide which device people use. They do.”

Karen McGrane

Beperk niet de toegang tot content via mobile devices. Creëer geen content voor een specifieke schermresolutie of platform. Je hebt geen desktopcontent, mobiele content of printcontent. Je hebt gewoon content.

Bied dezelfde content op ieder apparaat, desktop, tablet, mobiel en de rest. Dit is je allereerste doel.

Dit is een verslag vanuit de “Content Strategy for Mobile” workshop van Karen McGrane op de IA Summit 2013 in Baltimore.

Een gedachte over “De grote misvatting over het mobile web”

 1. Erg informatief blog, hele interessante cijfers! Het is inderdaad het effectiefst om op elk apparaat dezelfde content te bieden. Zorg ervoor dat je site geoptimaliseerd is en op elk apparaat juist en volledig wordt weergeven!

Reacties zijn gesloten.