Rechtspraak.nl: eerste SharePoint-site die toegankelijk (prio 2) en 99% Webrichtlijnen-proof is!

“Gefeliciteerd met uw toegankelijke website! Uw site voldoet aan alle 16 ijkpunten van prioriteit 1. Binnen prioriteit 2 voldoet de site aan 30 van de 30 ijkpunten. Uw website voldoet aan 92 van de 93 ijkpunten van het Normdocument Waarmerk drempelvrij.”

Op één puntje na voldoet rechtspraak.nl – de website van de rechterlijke macht – volledig aan de Webrichtlijnen. En mag zich met trots een goed toegankelijke site noemen. Wat deze prestatie bijzonder maakt, is dat de website gebouwd is op basis van SharePoint 2007, een populair platform voor intranetportals en samenwerking, maar als CMS niet bepaald bekend om valide HTML en toegankelijkheid.

SharePoint en toegankelijkheid

Microsoft SharePoint is een zeer veelzijdig, krachtig en flexibel platform voor intranetportals, documentbeheer en samenwerking. Daarnaast kan het ook gebruikt worden als content managementsysteem (CMS) voor websites. In SharePoint heet dit Web Content Management (WCM).

Bij de ontwikkeling van SharePoint 2010 is veel rekening gehouden met webstandaarden en toegankelijkheid. Zo voldoet SharePoint 2010 ‘out-of-the-box’ aan de W3C-richtlijnen WCAG 2.0 op niveau AA en aan well-formed XHTML 1.0. Voor een optimale gebruikersbeleving (bv. in het Lint, dialogen en rich text editor) maakt SharePoint gebruik van WAI-ARIA, de W3C-standaard voor toegankelijke ‘rijke’ interactie.

Met voorloper Microsoft Office SharePoint Server (MOSS) 2007 is het een stuk uitdagender om websites toegankelijk en conform webstandaarden te bouwen. De lay-out – waarin webparts (widgets) een belangrijke rol spelen – wordt bijvoorbeeld voor een groot deel nog opgebouwd met opmaaktabellen, wat al jaren geen aanbevolen techniek meer is en daarmee niet-valide en ontoegankelijke HTML oplevert.

Gelukkig pakten enkele partijen al snel de handschoen op om SharePoint 2007 toegankelijker te maken. HiSoftware ontwikkelde de Accessibility Kit for SharePoint 2007 (AKS), dat een basisoplossing voor toegankelijkheid bood. Daarnaast deelden SharePoint-ontwikkelaars als Waldek Mastykarz praktische tips voor het ontwikkelen van toegankelijke sites met SharePoint 2007.

Rechtspraak.nl en de Webrichtlijnen

Binnen de Rechtspraak was SharePoint 2007 al gekozen als platform voor het nieuwe intranetportal. Vanwege de IT-architectuur en beheerwensen besloot men SharePoint 2007 ook in te zetten voor de nieuwe website. Dat was een ambitieuze keuze, aangezien de Rechtspraak zich tegelijk committeerde aan de Webrichtlijnen.

Het ontwikkelteam heeft een paar grote uitdagingen getackeld om de nieuwe website Webrichtlijnen-proof te maken:

 • Alle masterpages, page lay-outs en controls zijn naar valide XHTML omgebouwd. Hiervoor zijn de ASP.NET 2.0 CSS Friendly controls gebruikt. Daarnaast moest de HTML van diverse SharePoint controls overschreven worden met behulp van maatwerktechnieken.
 • Van de controls die niet omgebouwd konden worden, werd een zgn. ‘page adapter’ geschreven waarmee er in de HTML-code die SharePoint produceert nog net even wat ‘zoek en vervang’-acties worden gedaan voordat de HTML getoond wordt.
 • De rich text editor is aangepast zodat webredacteuren kunnen werken met betekenisvolle stijlen en dat alle output valide HTML betreft. Uiteraard hebben alle webredacteuren ook een training gekregen om content toegankelijk op te maken.
 • De Overheids Media Player werd geïmplementeerd om video toegankelijk af te kunnen spelen.

Dankzij deze aanpassingen behaalde rechtspraak.nl deze week het waarmerk voor toegankelijkheid op het niveau prioriteit 2. De site is bovendien slechts één punt verwijderd van het ‘3-sterren’ Webrichtlijnen-waarmerk: de inspectie struikelde over de volgorde content – navigatie in de HTML-code (deze richtlijn vervalt overigens in Webrichtlijnen versie 2).

Al met al een knappe prestatie. Voor zover ik weet, is dit de allereerste SharePoint-gebaseerde website die dit niveau van toegankelijkheid en bouwkwaliteit heeft bereikt. De Rechtspraak heeft laten zien dat je ook met SharePoint (MOSS) 2007 een goed toegankelijke site kunt realiseren.

3 gedachten over “Rechtspraak.nl: eerste SharePoint-site die toegankelijk (prio 2) en 99% Webrichtlijnen-proof is!”

 1. Ik dacht dat formulieropbouw ook een onderdeel was van de richtlijnen?

  Waar zijn de fieldsets, legends en labels?

 2. Hoi Paul,
  Kan je aangeven welk formulier(en) volgens jou niet klopt? Dan kan ik dat doorgeven.

  Fieldsets en legends zijn trouwens niet verplicht, labels wel.

 3. De boxjes op de homepage bijvoorbeeld.

  Fieldsets lijken me daar overigens ook geen overbodige luxe om de losse fieldsets binnen de WebForm te onderscheiden.

Reacties zijn gesloten.