Loket aangepast-lezen: maximaal toegankelijk en gebruikersvriendelijk voor blinden en slechtzienden

De nieuwe website van het Loket aangepast-lezen – bibliotheek voor mensen met een visuele beperking of leeshandicap – is vandaag gelanceerd. Vanwege de doelgroep van de site zijn we nog een stapje verder gegaan dan de Webrichtlijnen. De site voldoet aan de hoogste toegankelijkheidsnorm van het W3C (prioriteit 3) en is ook qua usability geoptimaliseerd voor visueel gehandicapten.

Loket aangepast-lezen

Het Loket aangepast-lezen is een bijzondere bibliotheek. Het biedt boeken, kranten en tijdschriften in een aangepaste leesvorm (braille, gesproken of grote letters) voor als het ‘gewone’ lezen niet meer gaat.

De website van het Loket heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een interactief platform waarop diverse onderdelen van de dienstverlening, zoals de online catalogus met bestelfunctie, worden aangeboden. De opzet en techniek van de oude site liepen echter tegen hun grenzen aan. Daarom staat er nu een heel nieuwe site. De klanten kunnen nu direct inloggen en direct gebruik maken van de online dienstverlening: zoeken, bestellen en/of streamen van boeken in de online catalogus en het ophalen van de elektronische kranten en tijdschriften. Via de ‘Mijn Loket’-pagina hebben klanten direct toegang tot hun specifieke diensten, waarbij zij zelf hun eigen gegevens kunnen nazien en voorkeuren beheren.

Aanpak

De nieuwe site moest gezien de doelgroep natuurlijk super toegankelijk zijn. Daarom hebben we er bewust voor gekozen niet alleen conform de Webrichtlijnen te ontwerpen en bouwen, maar te gaan voor het hoogst haalbare toegankelijkheidsniveau: prioriteit 3 van de W3C-richtlijnen. Een aantal van die prio3-richtlijnen staan al in de Webrichtlijnen, maar we hebben bijvoorbeeld gezorgd voor standaard extra hoog kleurcontrast en de mogelijkheid om zelf een hoog contrast weergave naar keuze in te stellen.

Daarnaast wilden we dat de site niet alleen heel toegankelijk zou zijn, maar ook gebruikersvriendelijk. Daarom hebben we eerst november vorig jaar aan de hand van de eerste html-prototypes en later nog eens een usability test met blinden en slechtzienden uit het klantenpanel met uiteenlopende leeshandicaps gehouden. Dat leverde een veel waardevolle inzichten op, op basis waarvan we de site weer hebben verbeterd.

Ten slotte heeft het Loket ook enkele webprofessionals uit de doelgroep, Peter op ‘t Hof en Bram Duvigneau betrokken bij de ontwikkeling van de site, die ook een grote bijdrage hebben geleverd aan de kwaliteit van de site.

Resultaat

De website is helemaal opgeleverd conform de Webrichtlijnen. Een co-productie van Tam Tam (advies en ontwerp), Axendo (publieke site) en Dedicon (besloten klantdeel). Het publieke deel van de site heeft het Webrichtlijnen waarmerk ontvangen en is gelukkig zelfs ook goedgekeurd op prioriteit 3 van de W3C-richtlijnen.

Het besloten klantendeel heeft het waarmerk helaas net niet gehaald. Wegens auteursrechtelijke afspraken mag het Loket de Daisy-materialen online alleen nog maar streaming aanbieden en niet als downloadbare MP3’s. Daarom komt de Daisy-player niet door de formele toegankelijkheidsinspectie.

Maar het belangrijkste is: Het Loket heeft inmiddels al veel enthousiaste reacties ontvangen van klanten. De site is een stuk gebruikersvriendelijker geworden en sluit goed aan op hun wensen. Ook de Daisy-player wordt graag door de visueel gehandicapte klanten van het Loket gebruikt. En daar doen we het voor!

One thought on “Loket aangepast-lezen: maximaal toegankelijk en gebruikersvriendelijk voor blinden en slechtzienden”

  1. hanny thomaes says:

    Graag zou ik mijn oom inschrijven voor boeken op een cd, voor een daisyspeler

    Met vriendelijke groeten,

    Hanny Thomaes

Comments are closed.