Hetbegintmeteengoedeurl.nl

Fragment van browser adresbalkGoede urls (domeinnamen) verzinnen is een kunst. Maar je kunt ook te creatief zijn, waardoor de domeinnaam een communicatie-obstakel wordt in plaats van een handig communicatiemiddel. De integratiecampagne van afgelopen jaar had al een behoorlijk cryptische titel “Het begint met taal”, maar werd dit jaar overtroffen door 3 nieuwe campagnes. Of weet jij soms wel waar www.uheefthetvoorhetzeggen.nl, www.jaofnee.nl en www.watkanikdoen.nl over gaan?

Cryptische domeinnamen hebben 2 grote nadelen:

  • Ze communiceren niet waar het over gaat;
  • Ze zijn moeilijk om te onthouden.

Zeg wat je bedoelt

Watkanikdoen.nl is een Postbus 51-campagne over kindermishandeling. Ik zou verwachten dat dan in ieder geval het woord ‘kindermishandeling’ onderdeel uitmaakt van de campagnetitel c.q. domeinnaam. Niet dus. “Wat kan ik doen” had net zo goed kunnen gaan over filevermindering, veilig vrijen of goed rioolgebruik.

Screenshot van watkanikdoen.nl

Helaas voor de campagne zijn de ideale domeinnamen www.kindermishandeling.nl en www.stopkindermishandeling.nl al in gebruik. Persoonlijk zou ik dan de volgende 2 routes verkennen:

  • Samenwerking opzoeken met een van de organisaties met een ideale domeinnaam. En met de campagnekracht van Postbus 51 die site een extra boost geven.
  • Creatief doen met werkwoord + kindermishandeling, bijvoorbeeld: meldkindermishandeling.nl (nog niet geregistreerd!). En vragen aan bovengenoemde sites met de ideale domeinnamen of zij ook naar jouw site willen linken.

Hetzelfde geldt voor Uheefthetvoorhetzeggen.nl. Waarom niet www.gemeenteraadsverkiezingen.nl? Ja, hij is al geregistreerd, maar volgens mij is hier sprake van domeinkaping, en daar is wel wat aan te doen. Of verzin iets anders, zoals nederlandverkiezing.nl (is ook nog vrij). Maar zeg wat je bedoelt!

Weet je inmiddels al waar Jaofnee.nl over gaat? Juist: orgaandonatie.

Screenshot van jaofnee.nl

En wat doet de organisatie met de ideale domeinnaam www.orgaandonatie.nl? Juist, die redirect de bezoeker naar www.2miljoenhandtekeningen.nl. Tja…

Hoe heette die site ookalweer?

Lastiger is voor iedere campagne een (domein)naam te verzinnen die mensen niet vergeten, of verkeerd spellen. Je kunt ondanks een goede beschrijvende domeinnaam te maken krijgen met hordes mensen die je site niet direct kunnen vinden.

Zeven of acht jaar geleden hoorde ik op de radio een spotje over dyslexie, met de uitsmijter “Kijk op www.dyslexie.nl voor meer informatie”. Stichting Dyslexie Fonds kan er natuurlijk niets aan doen, maar het is toch ironisch dat uitgerekend ‘dyslexie’ de officiële benaming is voor woordblindheid. Ik vraag me af hoeveel niet-dyslectici het woord goed kunnen spellen. Vanmiddag zag ik nog in mijn eigen webstatistieken een verdwaalde bezoeker die op Google had gezocht naar “www.dyslektie.nl”.

Terug naar de campagnes: cryptische titels als uheefthetvoorhetzeggen en watkanikdoen zijn heel moeilijk te onthouden. De eerste spreekt voor zich (toch?). Was het nou umagkiezen.nl, ubepaalthet.nl of umaghetzeggen.nl? Zelf heb ik me vanavond een ongeluk gezocht naar watkanikdoen.nl. Ik probeerde watkunjedoen.nl, watkanjijdoen.nl, watkuntudoen.nl, en toen ging ik toch maar googlen op “kindermishandeling campagne”.

Watkunjedoen.nl levert een 404 foutmelding op.

Is er nog hoop?

Ja, gelukkig zijn er nog genoeg Postbus 51 campagnes met duidelijke urls, zoals www.discriminatie.nl, www.dodehoek.nl, www.veiliginternetten.nl en www.nederlandveilig.nl. Maar is er nog veel te winnen. Maak domeinnamen simpel en vooral beschrijvend!

2 gedachten over “Hetbegintmeteengoedeurl.nl”

  1. Naar mijn idee gebruikt men steeds minder een domeinnaam om websites te bezoeken. Een goed voorbeeld vind ik de recentelijke verwarring rondom facebook login wat op een andere site vermeld is. Omdat de site als derde in de zoekresultaten terecht kwam, dachten bezoekers facebook voor zich te hebben en waren nogal verontwaardigd dat dat niet zo was.

    Domeinnamen zijn wat mij betreft niet meer zo belangrijk, gevonden worden in zoekresultaten is veel belangrijker.

  2. Hoi Tonći, schitterend voorbeeld en natuurlijk maak je een goed punt! Maar tegelijk zie ik veel mensen nog altijd domeinnamen intypen. Niet per se in de adresbalk, juist ook veel in het Google zoekveld. Bij veel klanten van wie ik de webstatistieken bekijk, staat de organisatienaam en het domein bovenaan de lijst externe zoektermen. Het blijft dus belangrijk dat mensen je domeinnaam c.q. campagnenaam kunnen onthouden. En dat werkt het best als je hem kunt associëren met het onderwerp waar de campagne over gaat.

Reacties zijn gesloten.