Eindelijk: een waarmerk voor de Webrichtlijnen

Waarmerk WebrichtlijnenGoed nieuws voor websites die voldoen aan de Webrichtlijnen. Eindelijk kunnen ze ermee pronken! Vanaf nu is er een heus waarmerk-logo voor de Webrichtlijnen, en ook voor toegankelijkheidsniveau ‘prioriteit 2’.

Er is (voor zover ik weet) nog geen persbericht naar buiten gebracht, maar aan AllesToegankelijk.nl is het nieuwe Webrichtlijnen-waarmerk als eerste al uitgereikt, en in het register van toegankelijke sites bij Accessibility zijn de nieuwe logo’s ook al te bewonderen.

Dit artikel is ook verschenen op Frankwatching.

3 Niveaus

In Nederland werken we met 3 niveaus van toegankelijkheid c.q. bouwkwaliteit voor websites:

 1. Drempelvrij: 16 basisrichtlijnen (prioriteit 1) voor toegankelijkheid, gebaseerd op de toegankelijkheidsrichtlijnen van het W3C, versie 1999 (WCAG1);
 2. Prioriteit 2: 30 aanvullende richtlijnen (bovenop Drempelvrij) voor toegankelijkheid, gebaseerd op de toegankelijkheidsrichtlijnen van het W3C, versie 1999 (WCAG1);
 3. Webrichtlijnen: 125 richtlijnen met betrekking tot toegankelijkheid (inclusief bovenstaande niveaus) en bouwkwaliteit.

Tot nu toe waren er maar 2 waarmerk-logo’s – gerelateerd aan het niveau Drempelvrij – die je op je website kon plaatsen:

Logo 'Bijna Drempelvrij' (12/16)
 
Bijna Drempelvrij
Een aanmoedigingsprijs voor websites die voldoen aan minimaal 12 van de 16 richtlijnen voor het Waarmerk Drempelvrij.
Logo Drempelvrij Drempelvrij
Het bekende groene mannetje. Uitgereikt als een website voldoet aan de 16 richtlijnen (prioriteit 1) voor het Waarmerk Drempelvrij.

Daar komen nu bij:

Logo W3C Prio2
 
Prioriteit 2
Het groene logo met 2 sterren. Uitgereikt als een website voldoet aan de 46 richtlijnen (prioriteit 1 en 2) voor toegankelijkheid.
Logo Webrichtlijnen Webrichtlijnen
Het groene logo met 3 sterren. Uitgereikt als een website voldoet aan alle 125 Webrichtlijnen.

En mogelijk komt er ook een aanmoedingslogo voor het bijna voldoen aan de Webrichtlijnen. Maar dat is nog even afwachten…

2 thoughts on “Eindelijk: een waarmerk voor de Webrichtlijnen”

 1. Dat is zeker een goed bericht!
  Alleen: “webrichtlijnenonderzoek vanaf 1.750 Euro.” en “…De Stichting Waarmerk drempelvrij.nl is de eigenaar van het Waarmerk logo. U bent daarom naast de abonnements- en onderzoekskosten een licentievergoeding van 204 Euro (ex. BTW) per jaar verschuldigd aan de Stichting Waarmerk drempelvrij.nl.” (http://www.accessibility.nl/toetsing/waarmerkdrempelvrij)
  Samen zo’n 2.000 Euro per jaar om trots het logo te mogen voeren…
  Jammer dat dit geen aanmoedigingsprijs is voor tal van (kleinere) organisaties die door de fases “onbekend” en “onbemind” heen zijn, en nu tegen de barriere “onbereikbaar” opstuiteren. Eerst in de buidel tasten om de site te laten ombouwen tot kwaliteitsmodel-site (de meesten zullen de know-how niet in eigen huis hebben), en dan nog eens een aderlating voor het logo: dan zal al gauw de drempel van de prijs te hoog zijn.
  Ik denk dan met name aan welzijns- en zorginstellingen e.a. grotere en kleinere publiek-gerichte / dienstverlenende organisaties en zelforganisaties in de non-profit sector.
  Zelf heb ik een aantal sites in die sfeer draaien, die 47/47 door de quickscan heen komen, en door mij handmatig op de rest gecontroleerd zijn; maar een logo mag ik niet voeren (de 2000 EU zijn er niet), alleen iets erover in het colofon vermelden.
  Enkele suggesties.
  — Zou het een idee zijn om een rijkssubsidie in te stellen “stimulering kwaliteitswebsites”? Dat lijkt me een belangrijke succesfactor!
  — In de Programma’s van Eisen voor aanbesteding voor zorg- en welzijnstaken zou opgenomen moeten zijn dat de publiekssite aan het kwaliteitsmodel moet voldoen.
  — Kan er niet een nieuw logo “Voldoet aan automatische richtlijnen-toets” opgenomen worden? Daarvoor hoeft geen dure onafhankelijke toetsingsprocedure plaats te vinden: elke sitebezoeker kan dan met een klik op de knop checken of dat waar is. Als niet-jurist denk ik dat er best een licensie-contract op te stellen is, waardoor de “voerder” van zo’n logo verplicht kan worden het er af te halen als (na klachten) de site er niet niet meer aan de quickscan voldoet. – Met zo’n logo kan men laten weten dat in elk geval een stap in de goede richting is gezet.
  Samengevat:
  Als er iets tussen het “alles of niets” van het kwaliteitsmodel/logo in komt, kan dat de toepassing alleen maar ten goede komen.

 2. PS:
  Even verder gaan lezen: artikel Heilige Graal (waarvoor ook mijn complimenten vanuit “de werkvloer”). – Sluit behoorlijk naadloos aan! 🙂

Comments are closed.