Publieke beoordeling van Nederlandse WCAG 2.0 vertaling

W3C logo en deel van sloganVanaf vandaag mag iedereen reageren op de voorlopige Nederlandse vertaling van de internationale W3C-richtlijnen voor toegankelijkheid van websites (WCAG) 2.0.  Onder leiding van Stichting Accessibility hebben 26 organisaties, waaronder Tam Tam,  aan deze vertaling meegewerkt. Zij roepen nu iedereen op om de vertaling op juistheid te controleren. De nieuwe richtlijnen zullen net als in de rest van de wereld de komende jaren de basis gaan vormen voor de kwaliteit en toegankelijkheid van websites.

De internationale Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.0 zijn opgesteld door het World Wide Web Consortium (W3C) en omvatten een groot aantal aanbevelingen om webcontent toegankelijker te maken. Velen kennen de vorige versie van deze richtlijnen al omdat die onderdeel uitmaken van de Webrichtlijnen van de overheid. Het volgen van deze richtlijnen zal content niet alleen toegankelijker maken voor mensen met functiebeperkingen en senioren, maar ook voor gebruikers in het algemeen. Door toepassing van de richtlijnen worden websites ook beter bereikbaar, beschikbaar, bruikbaar en betrouwbaar voor bezoekers, browsers, zoekmachines en zelfs mobiele telefoons.

De beoordelingsperiode van de Nederlandse vertaling start vandaag en duurt 30 dagen. In december 2009 zal de definitieve versie klaar zijn voor gebruik. Iedereen kan reageren. Beoordelaars kunnen opmerkingen maken over de juistheid van de  concept vertaling. Het is niet mogelijk om inhoudelijke opmerkingen te verwerken. Opmerkingen over de vertaling kunt u sturen naar public-auth-trans-nl@w3.org.

Voor de volledigheid:

  • Locaties: Originele versie, Nederlanse vertaling
  • De voor deze beoordeling gepubliceerde versie is niet de definitieve versie en kan niet herplaatst worden. De vertaling volgt de officiële vertaalprocedure van het World Wide Web Consortium (W3C) voor  geautoriseerde vertalingen.
  • Om lid te worden van de mailinglijst, stuurt u een mail naar public-auth-trans-nl-request@w3.org met “subscribe” als onderwerp. Het archief van deze mailinglijst is openbaar.
  • Voor een overzicht van de deelnemende organisaties en voor meer informatie kunt u terecht op de website van stichting Accessibility: http://www.accessibility.nl/WCAG20/WCAG20.htm.

Zie ook: WCAG 2.0: Eindelijk de nieuwe toegankelijkheidsnormen.

One thought on “Publieke beoordeling van Nederlandse WCAG 2.0 vertaling”

  1. Complimenten aan alle deelnemers.

    Mocht het lukken dan zal ik er zeker even naar kijken.

    Cool iniatief.

Comments are closed.