Rechtszaken worden spannender met Twitter

RechtshamerOok de Rechtspraak ontkomt er niet aan. Web 2.0 toepassingen doen hun intrede in de rechtszaal. Eerder werd er door een journalist van het Financieel Dagblad al live geblogd tijdens een zitting. En afgelopen dinsdag experimenteerde ANP-verslaggever Jacco de Boer met Twitter als journalistiek medium. In de rechtbank van Leeuwarden deed hij live verslag van de zogenaamde ‘speedbootzaak’. Het Twitterverslag bracht de verwikkelingen in de rechtszaal kleurrijk in beeld.

ANP-bericht vs Twitter-stream

Het officiële ANP-bericht dat De Boer ‘s avonds schreef, was feitelijk en bondig.

[singlepic=44,440,,,]

Het Twitterverslag daareentegen was kleurrijk, bij vlagen humoristisch, en een stuk spannender dan het ANP-bericht achteraf. Hieronder een paar fragmenten.

anp_twitter_stream1

anp_twitter_stream2

anp_twitter_stream3

De Boer zelf was tegenover Alexander Pleijter erg positief over het experiment: “Je kan dingen kwijt over de sfeer en de boel meer duiden of een persoonlijk tintje geven. En de tijd gaat veel sneller, want verhoren of betogen kunnen ook tergend lang duren. … Het lijkt me geweldig om Twitter-verslaggever te worden en door het land te scheuren met als wapen mijn mobiele telefoon en Twitter-account. Je zou het haast ‘reality-journalism’ kunnen noemen.”