Hoe kan de verkoopbaarheid en bruikbaarheid van de Webrichtlijnen vergroot worden?

Vanaf vandaag zal ik als gastblogger schrijven over mijn afstudeeronderzoek naar de Webrichtlijnen. Kern van het onderzoek is de vraag “Hoe kan de verkoopbaarheid en bruikbaarheid van de Webrichtlijnen vergroot worden?”. Om een antwoord te vinden begin ik met internetprofessionals en organisaties interviewen over de Webrichtlijnen.  Via dit blog zal ik mijn bevindingen, vragen en conclusies met jullie delen. Zo hoop ik een discussie op gang te brengen en mijn onderzoek te verrijken met de kennis, meningen en ervaringen van een ieder die iets doet of heeft gedaan met de Webrichtlijnen. Ik nodig jullie bij dezen dan ook van harte uit mee te denken en te discussiëren!

Even voorstellen

Ferry gaf het eergisteren al aan: vanaf vandaag zal ik samen met een medestudent als gastblogger verslag doen van mijn afstudeeronderzoek bij Tam Tam. Ik ben Michèlle Thonen, student Communicatie & Multimedia Design aan de Hogeschool Rotterdam. Mijn interesses liggen op het gebied van taal, communicatie en nieuwe media.

Mijn afstudeeronderzoek

De Webrichtlijnen hebben een imagoprobleem: veel bedrijven zien ze als strenge, door de overheid opgelegde regeltjes die veel inspanning vergen en maar weinig opleveren. Toch zijn er veel goede argumenten om de Webrichtlijnen niet zomaar opzij te leggen, ook voor organisaties buiten de overheid.
Aan mij de taak om die argumenten te vinden die bij verschillende soorten organisaties én verschillende soorten mensen binnen die organisaties (designers, developers, projectmanagers, redacteuren, marketeers, opdrachtgevers, enz.) aan zullen slaan, en een voorstel te maken voor een betere online communicatie van de Webrichtlijnen.

Onderzoeksvraag

De vraag die ik deze periode probeer te beantwoorden is:
“Hoe kan de verkoopbaarheid en bruikbaarheid van de webrichtlijnen als kwaliteitsmodel vergroot worden, zodat meer organisaties – binnen en buiten de overheid – en professionals er gebruik van willen en kunnen maken, en hoe kan dit in de online communicatie tot uiting gebracht worden? “

Professionals

Om een antwoord te vinden op deze vraag begin ik met het interviewen van een aantal internetprofessionals die in hun werk te maken krijgen met het ‘verkopen’  van de Webrichtlijnen aan organisaties.  Waar zitten de knelpunten bij organisaties, en welke argumenten kunnen overtuigen van de ROI (return on investment) van de Webrichtlijnen?

Organisaties

In een volgende fase wil ik de doelgroepen zelf benaderen: organisaties die de Webrichtlijnen wel, een beetje of juist niet toepassen, en mensen in verschillende functies in die organisaties. Wat vinden zij van de Webrichtlijnen, wat zijn hun ervaringen bij het toepassen ervan en voor welke argumenten lopen zij warm? Is dat hoog in Google komen te staan, toegankelijk zijn voor mensen met een beperking of bijvoorbeeld minder kosten in het onderhoud van de site? Wat ik ook wil weten: Wat vinden mensen die de Webrichtlijnen (moeten) toepassen van de website www.webrichtlijnen.nl? Hoe bevalt het werken met het instrumentarium dat hier aangeboden wordt?

Blog als discussieplatform

Via dit blog wil ik mijn onderzoek ‘opengooien’: ik zal mijn ervaringen publiceren, vragen stellen en mijn conclusies aan jullie voorleggen, in de hoop dat ik wat kan leren van jullie feedback. Ik hoop dat ik met mijn posts niet alleen een discussie op gang breng, maar tegelijk de kennis, ervaringen en meningen van een groot publiek kan aanboren en verwerken in mijn onderzoek.

Oproep aan iedereen die met de Webrichtlijnen bezig is (geweest)

Ik zoek organisaties en professionals die wat willen vertellen over hun ervaringen met de Webrichtlijnen (het zelf toepassen of het verkopen ervan) om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de manier waarop de Webrichtlijnen bruikbaarder en beter verkoopbaar gemaakt kunnen worden.

Wil je meewerken aan dit onderzoek? Laat dan een reactie achter. Misschien kunnen we een afspraak maken voor een kort interview.

12 thoughts on “Hoe kan de verkoopbaarheid en bruikbaarheid van de Webrichtlijnen vergroot worden?”

 1. Hoi Michèlle,

  Ten eerste wil ik zeggen dat je een leuke opdracht hebt gevonden. Zelf ben ik een CMD student van de Haagse Hoge school en bezig met een afstudeeropdracht bij Qualityhouse. Binnen deze opdracht (en andere opdrachten) heb ik veel te maken met toegankelijkheidsinspecties (wcag en webrichtlijnen).

  Om mijn antwoord te geven op de vraag waar ik denk dat de knelpunten binnen organisaties zitten:

  – Geld speelt een grote rol. Vaak wordt gedacht dat het ondezoek en evt. herontwerp
  te veel geld kost
  – De gevolgen van een niet toegankelijke website worden vaak niet gezien.
  – Het verschil tussen de webrichtlijnen en de WCAG richtlijnen wordt niet altijd
  gezien

  Hoe kan het wel verkoopbaar worden?

  Overheidsinstellingen moeten voor 2010 voldoen aan de 125 webrichtlijnen. Wanneer het bedrijfsleven ontdekt dat de websites van de overheidsinstellingen goed zijn, zijn ze meer geïnteresseerd.

  Bedrijven moeten bewust gemaakt worden wat de gevolgen zijn van een niet toegankelijke website.

  Als laatste wens ik je veel succes met je opdracht. Ik ben benieuwd naar de resultaten.

 2. Alvast een kortere titel voor je: W3C als USP

 3. Ik denk dat je (nog) serieuzer genomen wordt, m.b.v. een beetje “eat your own dog food”: Zie http://validator.w3.org/check?verbose=1&uri=htt… (Ik heb wel eens iemand een afstudeerscriptie zien presenteren over open source met alleen gesloten software).

  Heel veel succes met dit interessante onderwerp. Ik zal dit blog in de gaten houden.

 4. Ruud, dat “eat your own dog food” komt wel goed hoor. Ik heb krap 2 dagen geleden een WordPress upgrade en nieuwe theme geïnstalleerd, en inderdaad geconstateerd dat die theme nog niet W3C compliant is. Ik heb alleen nog geen tijd gehad om de sjablonen te fixen. In ieder geval leuk dat Michelles afstudeerscriptie je interesseert.

 5. michellethonen says:

  Hoi Paul,

  Bedankt voor je reactie! Het is leuk om te lezen welke knelpunten bij organisaties je noemt. In een interview met Renata Verloop van Verloop webmanagement kwamen dezelfde knelpunten (onder andere) ook naar voren. Ik ben benieuwd of dat bij mijn andere interviews ook zo zal zijn.

  Ik vind je opmerking dat succesvolle overheidssites een trigger kunnen zijn voor niet-overheidsinstellingen om de Webrichtiljnen in acht te nemen een goed punt. Je moet dan wel duidelijk kunnen maken waaróm die overheidssites goed zijn, omdat dat vaak op het eerste gezicht niet zo maar te zien is. Ik ga het idee meenemen in mijn onderzoek.

  Ik wens jou ook veel succes met je afstudeeropdracht!

 6. michellethonen says:

  Hi Bas,
  Dat bekt inderdaad wel lekker ja!
  Alleen gaan de Webrichtlijnen verder dan de W3C standaarden. Dan dekt het de lading dus niet meer helemaal. Niettemin is het wel een goed idee om een korte & krachtige titel te verzinnen ;).

 7. De webrichtlijnen worden, één voor één, besproken op het weblog van fronteers.nl.

  Dit doen we omdat ze ons na aan het hart liggen. Hoewel we bij elke richtlijn redelijk veel op- en aanmerkingen hebben (neem maar eens een kijkje op http://fronteers.nl/blog/categorieen/webrichtli… !), zien _wij_ als professionele front-end developers de webrichtlijnen grotendeels als een vastlegging van wat toch al onze “best practices” zijn.

  De webrichtlijnen zijn bij uitstek een onderwerp voor onze vereniging omdat onze doelstellingen er vrijwel mee overlappen: een verbetering van de kwaliteit van websites in een wereld waar een goede kwaliteitscontrole ontbreekt.

  Als je het Fronteers blog wilt gebruiken om rechtstreeks vragen te stellen aan front-end developers uit Nederland, ben je welkom!

  Met vr gr
  Kor Dwarshuis

 8. Nou, de homepage en post pagina zijn nu xhtml valid. Nu de rest nog…

 9. Hi Michelle,

  Ben je bekend met http://kwaliteitsmodel.nl/ ? Deze website is vanuit de webrichtlijnen opgezet als informatiebron voor het ‘gewone bedrijfsleven’; niet-overheidsbedrijven die wel een kwalitatief goede website willen.

  het kwaliteitsmodel is eigelijk een subset van de webrichtlijnen. De genoemde websites (rabobank, funda) zouden ook niet door een echte webrichtlijnen test komen, maar zijn voor het bedrijfsleven bovengemiddeld goed.

 10. michellethonen says:

  @Kor Dwarshuis: De discussies op Fronteers volg ik al een tijdje, erg interessant om te horen wat degenen die dagelijks met de Webrichtlijnen werken erover te zeggen hebben. Ik houd het Fronteers blog in mijn achterhoofd – misschien zal ik jullie nog wat gaan vragen.

  @Kilian Valkhof: Dank je voor de link! Ik had de site wel een keer voorbij zien komen maar was hem eigenlijk alweer vergeten. Goede achtergrondinformatie voor mijn onderzoek.

 11. Michelle,
  als leverancier van een (webrichtlijnen geschikt) CMS systeem wil ik graag een keer onze ervaringen met je delen mocht dat nuttig voor je zijn.
  Mike

 12. Marije Stam says:

  Hallo Michelle.
  Leuk onderwerp voor een afstudeeronderzoek! Het ministerie van Economische Zaken werkt momenteel samen met een aantal andere partijen aan een projectvoorstel om het economisch rendement van webrichtlijnen bij het bedrijfsleven te gaan meten via businesscases. Lijkt me leuk en nuttig om een keer een afspraak te maken.

Comments are closed.