‘There is no such thing as Experience Design’

Liz Sanders: “There is no such thing as Experience Design”, omdat een belevenis (experience):

 • is een subjectieve gebeurtenis, die alleen gevoeld wordt door de persoon die de ervaring meemaakt.
 • is alleen in het heden. Belevenissen die geweest zijn, noemen we herinneringen. Belevenissen die we nog niet meegemaakt hebben, maar wel bedacht, zijn dromen.
 • is het punt waar herinnering en fantasie elkaar ontmoeten.

Je kunt dus geen belevenis ontwerpen, maar wel voor een belevenis ontwerpen.

4 gedachten over “‘There is no such thing as Experience Design’”

 1. Ben het toch niet helemaal met Liz d'r punten eens.
  punt 1, natuurlijk is een belevenis subjectief, maar vaak heeft de doelgroep wel een soortgelijk verleden (of leven ze in een zelfde cultuur) waardoor een belevenis ook soortgelijk wordt ervaren.
  Ik heb ooit als studie opdracht de belevenis van koffiedrinkers bij de Starbucks geobserveerd, ondervraagd en geanalyseerd. En voor vele Amerikanen is het beeld , het gevoel en de beleving bij Starbucks min of meer gelijk.
  punt 2, belevenissen die geweest zijn kunnen toch ook “belevenissen in het verleden” genoemd worden? En belevenissen die we nog niet meegemaakt hebben zijn idd geen belevenissen, maar daar gaat experience design ook niet over.
  punt 3 is zeker waar, maar experience design kan dit sturen.

  Je kunt naar mijn idee dus een kader voor veel soortgelijke belevenissen ontwerpen. +90% zal binnen dit kader blijven, een enkeling zal wellicht door sterk afwijkende persoonlijke ervaringen buiten het ontworpen kader vallen.

 2. Je zegt: “Je kunt naar mijn idee dus een kader voor veel soortgelijke belevenissen ontwerpen.” Maar dit is toch precies wat Liz ook zegt? Je ontwerpt voor een belevenis, niet de belevenis zelf.

 3. De vraag lijkt me hier dus niet of “Experience Design” wel of niet bestaat maar of de term de lading dekt. Net als vele andere termen is ook “Experience Design” weer een typisch geval van een container woord waarbij verschillende beredenering gegeven kunnen worden.

  Ik ben het in ieder geval eens dat je de beleving zelf niet kan ontwerpen, een beleving is tenslotte persoonlijk. Deze beleving is echter wel te sturen waarbij het gevoel van deze beleving (zie starbucks) hetzelfde kan zijn.

Reacties zijn gesloten.