USA: heel divers en heel toegankelijk

Amerikaanse vlagTerug van vakantie. Heerlijk rondgetoerd door de Verenigde Staten. Zo veel te zien, zo snel voorbij. Het werk ligt alweer te wachten, net als een tweetal evenementen. Woensdag ga ik naar Nijmegen voor het jaarcongres Web Content Management, en donderdag naar de Microsoft Mix Essentials 2008 in de RAI, waar ik deelneem aan een paneldiscussie.

Nog even terug naar de USA… hoewel op vakantie kon ik mijn beroepsdeformatie niet helemaal loslaten. Twee dingen in het bijzonder trokken mijn aandacht.

Infographics

Natuurlijk was ik hierop gefocust. Met net een conferentie achter de rug en een eerste project waar ik ermee gespeeld heb, lette ik op alle infographics die ik tegenkwam. Vooral de bewegwijzering (wayfinding) op de vliegvelden was leuk om te vergelijken met die van Schiphol (bedacht door Paul Mijksenaar). Eén bord wil ik jullie niet onthouden, en dat is deze:

Vrouwentoilet-bord, met daarop de afbeelding van iemand in een rolstoel en het bijschrift \
Is vrouw-zijn een handicap? Mogen hier alleen gehandicapte vrouwen naar binnen, of zijn ze vergeten er een vrouw-figuurtje naast te tekenen?

Toegankelijkheid

Voor een land waar veel mensen onverzekerd zijn en dus nauwelijks goede zorg kunnen betalen, zijn er opvallend veel voorzieningen voor gehandicapten.  Pratende voetgangersoversteekplaatsen, rolstoelvriendelijke ingangen en (iets wat wij nauwelijks kennen) bijna overal deuren met naambordjes voorzien van braille, zo ook het hierboven getoonde bordje op de dameswc:

Zelfde bord: ingezoomd op brailleregel onder het woord \

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *