Nederlands eerste Infographics event (deel 2/2)

Vervolg op het verslag van het ochtendprogramma van het Infographics event, dat 21 maart in Zeist werd gehouden.

Plattegrond van het Infographics event 2008Voor de middag staan nog 2 cases (juridisch & medisch), 2 workshops (Illustrator & Flash) en 1 keynote (BBC) op het programma.

Illustrator voor gevorderden

Frédérik Ruys, mede-organisator, trapt de middag af met een Illustrator-workshop. Voor mij niet zo relevant, maar uit de zaal hoor ik waardering. Frédérik belooft de aanwezigen delen van zijn workshop online te zetten (nog niet gespot).

Beeldtaal in de rechtszaal

Vooraf was ik het meest benieuwd naar deze presentatie, logisch gezien het feit dat ik al enkele maanden aan webprojecten voor de Rechtspraak werk.

Susanne Hoogwater (Legal Visuals), werkzaam in de VS, laat vandaag zien hoe zij met behulp van infographics advocaten ondersteunt in hun pleidooi. Haar werk dient 2 doelen: onderbouwen en ondertuigen.

Bij onderbouwen gaat het om plaatsen (kaarten), data (tijdbalken), relaties (stroomschema’s), situaties (reconstructies), enzovoorts. Hoogwater vertelt hoe ze abstracte begrippen vertaalt (door analogie, metaforen, vergelijkingen, alledaags herkenbare voorbeelden) en verbeeld in symbolen, foto’s, logo’s, storytelling en meer.

Waar ligt de grens tussen overtuigen, beïnvloeden en manipuleren? Infographics, hetzij high-tech (Powerpoints, Flash-animaties, video’s) of low-tech (flip charts, whiteboards, hand-outs), kunnen overtuigende wapens zijn tijdens een rechtszaak. In de VS zijn verschillende grafische dienstverleners voor de juridische markt actief, zoals Animators, Doar, Persuation Strategies en Legal Graphics.

Tijdens de presentatie geeft Hoogwater een aantal praktische infographics tips om een boodschap duidelijk en overtuigend over te brengen:

 1. Geef 1 boodschap per dia.
  1 boodschap
 2. Licht een fragment uit een artikel, verklaring of wettekst.
  fragment uit artikel
 3. Geef uitersten weer en plaats je boodschap daar tussenin.
  vergelijking tussen uitersten

Medische infographics of autobiografie?

Net als alle andere sprekers heeft Mieke Roth een half uur om haar werk te presenteren. Helaas gaat meer dan de helft van haar verhaal over haar zelf.  De rest van de tijd beschrijft Roth hoe ze te werk gaat als ze een medische infographic maakt. Hierin besteedt ze veel aandacht aan het researchproces en medische details. Het publiek was echter meer benieuwd naar het creatieproces.

Flash verrijkt infographics

Robert Kuunders legt uit waarom Flash infographics verrijkt. Als illustrator moet je accepteren dat niet iedereen begrijpt wat je hebt gemaakt. Flash kan die drempel verlagen, door beweging (neemt de lezer mee door de graphic) en interactie (opent de mogelijkheid informatie in lagen aan te bieden).

“Flash prikkelt mensen met informatie bezig te zijn.”

Robert Kuunders (Opatel Opleidingen)

Kuunders licht zijn standpunt toe met een aantal mooie voorbeelden:

Of toch geen Flash?

De slot-keynote wordt verzorgd door Harjit Kaura van de BBC (gemiddeld 5,5 miljoen online lezers per dag). Zijn kernboodschap is: je hoeft niet per se Flash te gebruiken om een proces uit te beelden. Een serie (sequence) van afbeeldingen kan net zo effectief zijn. Een voorbeeld is de Step-by-step guide to the Menezes killing.

.Serie van plaatjes
Layout van een BBC step-by-step guide

Maar de BBC gebruikt ook infographics met Flash, bijvoorbeeld om uit te leggen hoe vulkanen werken, hoe tsunami’s ontstaan of hoe de peilingen in de Amerikaanse presidentsverkiezingen in de tijd verlopen.

Afsluitend

Al met al was het een inspirerende dag. Het is goed om af en toe eens bij een andere, maar tegelijk overeenkomstige beroepsgroep te luisteren naar methoden en best practices. Dit event heeft me geïnspireerd infographics (en zelfs cartoons) toe te passen in informatieve websites. Ik ben er al mee begonnen, een overheidscampagnesite die komende maand gelanceerd wordt. Stay tuned!

3 thoughts on “Nederlands eerste Infographics event (deel 2/2)”

 1. Beste Ferry,

  Dank voor het commentaar. Met het eerste deel ben ik het geheel eens, dat had zeker anders gemoeten. Er was een reden waarom het op die manier gegaan is, maar dat neemt niet weg dat ik dat in het vervolg anders doe.

  Wat betreft het tweede deel: dat was zo bedoeld. Voor mij is de software een middel en niet een doel. Ik gebruik veel software pakketten en andere technieken voor mijn werk, welke dat zijn zou in principe niet uit moeten maken, zolang het maar het eindresultaat dient. Ik was door Frederik gevraagd om juist over research en specifieke kennis te praten die komt kijken bij het maken van dergelijke illustraties. Mocht je geïnteresseerd zijn in de technieken die ik gebruik, dan kun je ook op mijn weblog kijken, daar zet ik wel regelmatig uitleg neer over hoe ik iets met een bepaald stuk software maak.

 2. Mieke, goed dat je dat laatste even verduidelijkt. Ik denk dat de verwachtingen van het publiek niet helemaal op één lijn lagen met die van Frederik. De opmerking over het creatieproces is meer gebaseerd op wat ik om mij heen hoorde. Nu waren er ook veel grafici in huis, dat zal er ook mee te maken hebben.

  Voor mij persoonlijk is de software ook niet zo relevant, maar ik had meer gehoopt inzicht te krijgen in de rol van infographics bij het overbrengen van informatie: wat visualiseer je, wat laat je weg, wat snapt de lezer nog, enzovoorts.
  Ik zal de tekst hierop iets aanpassen.

 3. Leuk (en leerzaam) om alle reacties over IC08 te lezen. Ze komen goed van pas! Dank hiervoor.

  Las je post over de tutorials; deze staan op
  http://www.infographics.eu/?p=programma. Zonder audio, dus handelingen zijn misschien niet altijd even makkelijk te volgen. Daarom heb ik hieraan geen enorme ruchtbaarheid gegeven en alleen de collega’s op de hoogte gesteld die destijds belangstelling hebben getoond.

  Op http://www.infographics.eu staat ook een kort beeldverslag van 21 maart. Dit is wel met geluid 😉

  Succes met je blog!
  Met hartelijke groet,
  Frederik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *