Findability testing onderwerp op SEM congres

Foto van een oogbalMijn collega Martijn vertelde dat hij op het Search Engine Marketing Congres afgelopen maand een sessie had bijgewoond dat inging op mijn “findability testing” methodiek. Het ging om de sessie “Findability onderzoek: Get your message where the eyeballs are”, door Keesjan Deelstra (InternetEffect).

Leuk dat het onderwerp op deze manier opgepakt is. In de presentatie (slides beschikbaar) gaat Deelstra dieper op het zoekgedrag in. Zo behandelt hij 3 manieren waarop mensen zoekresultaten bekijken:

 • Information scent: Beoordelen van resultaten op hoe de triggerwords (de woorden die je in je hoofd hebt en waar je waarschijnlijk ook op gezocht hebt) er in terugkomen. Zie ook de serie “Vertrouwen is te ontwerpen”.
   
 • Semantic mapping: Beoordelen van resultaten op basis van woorden die in relatie staan tot het woord waarop gezocht is.
   
  ‘5 megapixel’, ‘SLR’, ‘Reviews’ houden verband met ‘digital camera’
  Semantic mapping rondom de zoekterm “Digital Camera” (bron: Keesjan Deelstra, 2008)
   
 • Thin slicing: Het vermogen om in zeer korte tijd te beoordelen wat echt belangrijk is (zie Wikipedia). Er is ook een usability testmethode – de “5-Second test” – die gebruik maakt van dit principe.

Algemeen geldt dat mensen onderdelen van de zoekresultaten scannen (titel, contentfragment, url).

En hoe besluiten mensen welk resultaat ze gaan bekijken? In mijn “Findability testing” artikel gaf ik een voorbeeld waarin mensen die de rechtbank Amsterdam zochten de officiële pagina oversloegen en besloten bij Wikipedia te gaan kijken. Deelstra toont 7 motieven om te klikken:

bekendheid en betrouwbaarheid, hoge positie, aanwezigheid van de zoekterm, aanwezigheid van website service, indirecte prijsinformatie, ruim aanbod aan producten, vermijden van opdringerige resultaten.
7 Motieven om te klikken (bron: Keesjan Deelstra, 2008)

Ten slotte vergelijkt Deelstra het effect van gesponsorde versus organische resultaten. Zijn conclusie hierover is hard voor adverteerders: “Zoekers gaan voor organisch”. Dat wordt dus meer optimaliseren, minder adverteren!

3 gedachten over “Findability testing onderwerp op SEM congres”

 1. Ik hoop dat ik Keesjan’s verhaal goed weergegeven heb. Ik was er dus zelf ook niet bij en heb het dus ge’reverse-engineered’ uit zijn slides 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *