Vertrouwen is te ontwerpen

Foto van home cinema systeemVorige maand was ik driftig op zoek naar een dvd/harddisk-recorder annex hifi-set, naar het voorbeeld van een mooie SONY die ik een paar weken eerder in de winkel had gezien. Hoewel ik redelijk goed wist wat ik wilde en in welke prijsklasse ik zocht, en ik echt van plan was te kopen, kon ik op een aantal e-commerce websites gewoonweg niet slagen. Niet omdat ze de juiste sets niet hadden, maar omdat de websites mij niet konden overtuigen van de ideale keuze. Over een gemiste kans gesproken.

Dit gegeven komt vaak voor. Of het nu gaat om e-commerce of gewoon informatievoorziening, veel websites blijken niet in staat mensen met een specifieke zoekvraag te brengen naar de gewenste content. Wat missen zij ten opzichte van de websites waar je wel je portemonnee trekt of de gewenste informatie gemakkelijk vindt?

De geur van informatie

Een vos‘Information scent’ (geur) staat symbool voor de manier waarop mensen op jacht gaan naar informatie op websites, die in zekere zin overkomt met de manier waarop dieren jagen. Wordt tijdens het zoeken de geur sterker, dan weet je dat je op het goede spoor zit en ga je verder. Wordt de geur echter zwakker, dan daalt je vertrouwen in het ingeslagen pad, loop je terug naar waar je de lucht weer oppikt en probeer je een ander pad. Op het web kun je dit laatste herkennen aan het terugnavigeren middels de ‘back’-knop of het omschakelen van hyperlinks volgen naar zoeken op trefwoord. Zo mislukt de jacht op menig website.

Het goede nieuws is: ‘geur’ is te ontwerpen. En websites met een sterke geur zijn succesvoller. Hun bezoekers navigeren vol vertrouwen naar de content die ze zoeken; bij iedere stap ruiken dat ze dichterbij komen. Ontwerpen voor geur is ontwerpen voor vertrouwen.

Hoe ontwerpen voor geur?

In een serie van 5 artikelen behandel ik een aantal aspecten dat invloed heeft op de geur van informatie.

 1. Reduceren, selecteren, valideren
  Het zoeken naar informatie, maar ook het kiezen van een product gebeurt in stappen. Hoe houd je geur vast gedurende dit hele proces?
 2. Meten is weten
  Om te kunnen verbeteren, is het handig om te weten waar je bezoekers de mist in gaan. Gelukkig is geur meetbaar. Maar hoe precies?
 3. Effectiever hyperlinken
  Paginatitels zeggen waar we zijn, de hyperlinks zijn onze wegwijzers. Onbewust stellen we ons telkens de vraag: “Waar zit ik nu en kom ik hier verder?”. Effectieve hyperlinks zijn dus een basisingrediënt voor goede geur. Wat maakt een goede hyperlink?
 4. Voordelig of liever goedkoop?
  Veel dingen kun je op meerdere manieren zeggen. Voor organisaties zijn er doorgaans twee: hoe we het zelf noemen en hoe de rest het noemt. Is het ene woord echt beter dan het andere?
 5. Aan een half woord genoeg
  “Teveel smaken overmannen de kern van het gerecht.” (Gordon Ramsay, vrij vertaald). Zo is dat ook met webteksten: teveel tekst leidt af van de kernboodschap. Maar hoe schrap je?

Deze artikelen verschijnen de komende tijd op dit weblog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *