Survival of the fittest

DodoVan tijd tot tijd komen er onderzoeken in het nieuws met conclusies waar je geen onderzoek voor nodig hebt. Zo kwam gisteren in het nieuws dat het winkelstraatbeeld zal veranderen als gevolg van internet. Met name boekhandels, cd-winkels, wit- en bruingoedzaken en reisbureau’s zouden weleens kunnen verdwijnen.

Al jaren gebruiken mensen het internet om b.v. boeken, cd’s en elektronica te kopen en reizen te boeken. En al enige tijd verbaast het me dat sommige ‘straat’winkels die vast blijven houden aan hun oude formule, nog steeds bestaan.

Neem bijvoorbeeld het reisbureau. Heel veel reizen worden online geboekt. Ook ik boek al zeven jaar al mijn vakanties via internet. Ook bij het oriënteren wordt het web steeds meer gebruikt. Je googlet op de plaats van bestemming voor informatie over het gebied en de bezienswaardigheden, je typt je vakantiebestemming in Flickr om te zien of het er mooi is, raadpleegt vakantiereiswijzer.nl of zoover.nl om de best aangeschreven campings of hotels te vinden, je regelt via b.v. avis.com een huurauto en gebruikt uiteindelijk de website van een reisorganisatie (of van de accommodatie zelf) om je reis vast te leggen. En het reisbureau? Een handig distributiepunt van reisbrochures.

Foto's van Korfoe op Flickr

Amazon weet – in tegenstelling tot mijn dichtsbijzijnde boekhandel – beter wat mijn volgende boek moet worden dan ikzelf. Al sinds 1994 verkoopt het boeken via internet en doet dat nog altijd wonderwel. Dat het principe van klantbeoordelingen en gerelateerde verkopen bij Amazon werkt, is alom bekend. Maar sinds kort ben ik ook de voordelen gaan inzien van mijn persoonlijke Amazon-account. Amazon baseert zijn aanbevelingen voor mij niet alleen meer op de boeken die ik gekocht heb, maar ook boeken die ik op Amazon bekeken heb en op boeken die ik al in bezit heb. Vorige maand heb ik eens een half uurtje genomen om mijn collectie vakliteratuur door te geven aan Amazon en sindsdien krijg ik niet alleen betere aanbevelingen, maar krijg ik ook geen boeken meer aanbevolen die ik al bezit. Het doorbladeren van boeken in de winkel om een indruk te krijgen van de kwaliteit is dus een stuk minder nodig geworden. Beoordelingen en aanbevelingen hebben die functie grotendeels overgenomen.

Je kunt op Amazon je boekencollectie opgeven.

Amazon beveelt aan op basis van je collectie, je ratings en je on-site-gedrag.

Als het op prijs aankomt, hebben elektronicazaken het zwaar te verduren. De laagste-prijsgarantie die winkels als Mediamarkt hanteren sluiten expliciet webwinkels uit. Webwinkels kunnen onder de winkelprijs duiken omdat zij met minder personeel en zonder duur winkelpand kunnen werken. De adviesfunctie missen ze niet echt, omdat vergelijkings- en beoordelingssites als kieskeurig.nl breed bekend en gebruikt zijn. Het laatste voordeel dat de elektronicazaken hebben is persoonlijk contact en dat je er producten kunt voelen en uitproberen. En dan maar hopen dat mensen niet alsnog de uiteindelijke bestelling online doen.

Producten verkennen op kieskeurig.nl

Op het gebied van muziek hebben sites als iTunes de markt omgegooid met de verkoop van losse (mp3) nummers voor 99 cent. Gelukkig zijn winkels als Free Record Shop wel ingesprongen op de trend dat mensen geen cd-albums, maar liedjes zoeken. Zij verkopen net als iTunes losse nummers online en bieden ook de mogelijkheid om in de winkel zelf cd’s samen te stellen uit losse nummers.

Ook videotheken evolueren. Door de grote opkomst van film-downloads en de dalende DVD-prijs zoekt b.v. Videoland andere niches op, zoals filmgadgets verkopen en inktpatronen hervullen.

Zullen bedrijven als Free Record Shop en Videoland die op de lijst van bedreigde winkelniches staan, maar zich aanpassen aan de nieuwe omstandigheden het langer uithouden dan de winkels die hun marktaandeel zien slinken, maar niet willen of kunnen veranderen? Ik denk van wel, maar we zullen zien…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *